Een beixo elektrische vouwfiets is zo goed als onderhoudsvrij en is voorzien van hoogwaardige en beproefde onderdelen. En ook al gebruiken veel beixo-eigenaren hun elektrische vouwfiets alleen in de zomerperiode, dit betekent niet dat je niets hoeft te doen om goed de winter door te komen. Met name de fietsaccu heeft extra aandacht nodig om goed te (blijven) presteren.

Maak je beixo in de winter goed schoon
He tlijkt een open deur. Want een schone elektrische fiets is natuurlijk het hele jaar door fijn, maar in de winter is het extra belangrijk om je beixo goed schoon te maken. In Nederland wordt in de winter met zout gestrooid. De combinatie van zout, sneeuw en vuil is funest voor je elektrische fiets.
Met name onderdelen die makkelijk slijten, zoals de velgen en de remblokken zijn zeer gevoelig voor zoutafzetting. Zout op de velg en blokken werkt als schuurpapier.
Let op dat je voor het schoonmaken van je elektrische vouwfiets of fiets nooit een hogedrukreiniger gebruikt. De elektrische onderdelen kunnen hier heel slecht tegen. Je kunt je elektrische fiets het best reinigen met een sopje van afwasmiddel of speciale fietsreiniger.
De fietsaccu in de winter
Uiteraard kun je in de wintermaanden gewoon op je elektrische fiets rijden, ook als het vriest. Alleen kan de accu minder goed tegen kou. Hoe kouder het wordt, hoe minder krachtig deze wordt. Ben je gewend dat je op een volle accu precies naar je werk en weer terug kunt, denk er dan aan dat je bij een temperatuur van rond het vriespunt in de vrieskou tot wel 30% minder ver komt. Neem eventueel een oplader mee of leg een extra lader op je werk.
Als je je elektrische fiets in de kou parkeert, neem je accu dan mee naar binnen. Begin je te fietsen met een warme accu, dan is de accu krachtiger en kom je dus verder. Als je net in de kou hebt gefietst en je accu moet worden opgeladen, laat hem dan eerst binnen een half uur op temperatuur komen. Gebruik je je beixo niet in de winter? Laat de accu dan niet in de camper, boot of caravan achter in de stalling. Bewaar deze accu binnen en laad hem minimaal om de maand op. De accu langere tijd aan kou blootstellen en niet opladen kan tot onherstelbare schade leiden.
Wil je meer lezen over de fietsaccu tijdens de winter? De ANWB heeft nog een aantal tips.
Controleer je banden
In de winter zorgen sneeuw en ijzel er vaak voor dat het erg glad wordt. Je wilt natuurlijk koste wat kost voorkomen dat je uitglijdt, en daarom is het belangrijk om voorafgaand aan de winter het profiel van je fietsbanden te controleren. Laat wat lucht uit je fietsbanden lopen. Zachtere banden zijn breder aan de onderkant en bieden zo meer grip op het wegdek bij sneeuw en ijzel. Je kunt ook overwegen om speciale winterbanden voor je e-bike te kopen.
Werkt de verlichting?
Een laag staande zon, een nat wegdek met al die glinsteringen. Of een grauwe decemberdag met dikke donkere wolken. De winter maakt het voor een automobilist niet makkelijker om (elektrische) fietsers te zien. Zorg er daarom voor dat je zichtbaar bent met goede verlichting. De koplamp van de compact electra heeft een indicator die laat zien wanneer de batterijen aan vervanging toe zijn. Er gaat een oranje lichtje bij de aan/uitschakelaar banden. Nieuwe verlichting koop je hier.

Pas je rijgedrag aan
De beixo compact electra en crosstown electra zijn uitgerust met een voorwielmotor. In normale omstandigheden geven deze optimale ondersteuning en grip. Maar bij gladheid kun je beter voorzichtig en niet te hard rijden, met name in de bochten.
Zet het zadel lager, zodat je altijd met je voeten bij de grond kunt als het nodig is. Kijk goed voor je uit en naar het wegdek: als dit asfalt glinstert, is de kans groot dat er een laagje ijs ligt. Ga niet te dicht bij de stoeprand fietsen, want daar ligt vaak ijs of vastgevroren sneeuw. Ook de strepen op de weg kunnen extra glad zijn.
Zitten alle schroeven en bouten nog vast?
Metalen zetten uit bij warmte en krimpen bij kou. Zo ook bouten en moeren. Het is verstandig om eens na te gaan of alle bouten en moeren van je elektrische fiets nog stevig vast zitten. Als je toch al naar alle schroeven en bouten kijkt, kun je deze het beste ook direct invetten met vaseline. Zo voorkom je dat ze bijvoorbeeld vastroesten en nooit meer losgemaakt kunnen worden.