Onderhoud
De beixo elektrische vouwfiets en vocht
De componenten van de beixo elektra zijn spatwaterdicht en bestand tegen een flinke regenbui. Echter, stal uw beixo bijvoorkeur in een droge overdekte omgeving. Indien de elektrische fiets altijd buiten staat en/of veel water moet doorstaan, scherm de onderdelen zo goed mogelijk af.
TIP: Gebruik een stuurhoes of een travelbag.
Een display van een E-bike is zo ontworpen dat een flinke regenbui geen invloed heeft. Echter, wanneer het stuur naar beneden is gevouwen zit de display met de onderkant boven. En aangezien hier de kabel naar binnengaat is de display aan de onderkant niet waterdicht.
Vocht- en/of waterschade in de onderdelen zijn uitgesloten van garantie.
Hoe moet ik mijn beixo onderhouden?
Onderhoud beixo zoals iedere andere fiets. Behalve dat het reinigen, smeren en spannen van de ketting niet meer nodig is!
Tip: breng anti-roestspray aan op de bouten en moeren en spuit de gehele beixo regelmatig in met siliconenspray en wrijf dit uit met een katoenen doek. Vuil hecht moeilijk op siliconen, zo blijft uw beixo langer mooi.
Gebruik voor het schoonmaken van uw fiets nooit een hogedrukspuit. Hiermee kun je de elektronische onderdelen beschadigen maar ook bijvoorbeeld het vet uit de lagers spuiten.
Een vouwfiets heeft vouwpunten en die hebben wel extra aandacht nodig. Het is aan te bevelen uw beixo regelmatig – op zijn minst jaarlijks – bij een beixo-dealer te laten onderhouden. Dit verlengt de levensduur van de fiets aanzienlijk.
Shimano adviseert haar naven iedere twee jaar of 5000 kilometer een servicebeurt te geven. Hierbij wordt de naaf schoongemaakt en gesmeerd.
Zijn er reserve-onderdelen leverbaar?
Een elektrische fiets is niet goedkoop en moet, vinden wij, een flink aantal jaren meegaan. De techniek van e-bikes verandert echter snel. Ter bevordering van de duurzaamheid vinden wij dat beixo reserveonderdelen voor een langere periode verkrijgbaar moeten zijn. Wij ondersteunen onze techniek minimaal tien jaar en doen er alles aan om onderdelen voor deze periode op voorrad te houden. Helaas zijn wij wel afhankelijk van onze leveranciers.
De meeste specifieke beixo onderdelen zijn los verkrijgbaar via onze webshop. Staat uw onderdeel er niet bij? Stuur dan een mail naar info@beixo.nl. Van een kapje voor de cardanas tot een nieuwe zadelpen.
Kan een beixo roesten?
Beixo is bijna geheel van aluminium en roest dus nagenoeg niet. Om oxideren te voorkomen is beixo behandeld met een zeer sterke doorzichtige polyurethaanlak. Alle boutjes en moertjes zijn uitgevoerd in roestvast staal. Om in de toekomst oxidatie te voorkomen kunt u siliconenspray gebruiken. Weersomstandigheden en andere factoren kunnen wel oxidatie veroorzaken, daarvoor zijn wij niet aansprakelijk.
Update oktober 2021: gezien de huidige krapte op de grondstoffen- en onderdelenmarkt is het op dit moment helaas niet mogelijk de hoogste kwaliteit te garanderen. Het kan dus zijn dat een bepaald onderdeel, schroefje of moertje ondanks alles toch gaat corroderen. Als dit het geval is, meldt dit dan bij ons. We kunnen u eventueel vervangende onderdelen toesturen.
Hoe vaak moet ik een cardanas smeren?
De achtertandwielen van de cardanas horen goed in het vet te zitten. Als er te weinig vet op de achtertandwielen zit, dan kondigt dit zichzelf aan. De overbrenging wordt minder soepel, je voelt een vibratie in plaats van dat de cardan soepel loopt. Dit is het moment om tot actie over te gaan.
Gebruik voor het smeren een vet dat een mooie film over de tandwielen legt. Beixo adviseert Shimano kogellagervet of een vergelijkbaar product. Voor het smeren van het achtertandwiel dient het grijze afdekkapje verwijderd te worden. Dit kan door de twee schroeven die het kapje op zijn plaats houden te verwijderen. Maak de zijkant van het tandwiel schoon met een oude doek en breng hierna ruim nieuw vet aan. Draai de pedalen een paar seconden rond om het vet goed te verdelen en monteer de stofkap weer.
Aan de tandwielen bij de trapas komt geen onderhoud te pas. Het is immers een gesloten systeem waardoor er geen vuil of vocht in de trapas komt.
Hoe verwijder ik het achterwiel?
Bij een beixo demonteer je het achterwiel in een handomdraai. De (de-)montage is erg eenvoudig en stukken makkelijker dan bij een kettingfiets. Je hoeft de ketting immers niet te verwijderen en opnieuw te spannen. Laat staan dat er gedoe ontstaat met een kettingkast.
Hoe werkt het?
Draai de twee schroeven op het stofkapje los, draai de wielmoeren los, maak de rem los en het wiel kan er worden uitgenomen. Aangezien alles er maar op één manier in past, is het terugplaatsen ook kinderlijk eenvoudig. Wat belangrijk is, is dat de onderdelen op dezelfde manier worden teruggeplaatst. Let dus vooral op de volgorde van de ringetjes aan de rechterzijde voordat je het wiel uit de fiets haalt. Om een soepele en geruisloze aandrijving te behouden, moeten deze op exact dezelfde manier weer gemonteerd te worden.
Tip: draai eerst de wielmoer aan de zijde van de cardanas aan, hiermee centreer je het wiel. Daarna pas de wielmoer aan de linkerkant van de fiets.