Wij krijgen bij beixo regelmatig de vraag of wij met elektrische vouwfietsen met middenmotor gaan komen. Het voorlopige antwoord hierop in nee. De middenmotor is bij elektrische fietsen op dit moment zeer populair. Maar is die populariteit terecht of praat iedereen elkaar maar na? En is het bij specifiek een vouwfiets wel zo’n goede aandrijfmethode?
Beixo maakt fietsen zonder ketting en met name de compact electra, met cardanas, is erg populair. De keuze voor de cardanas beperkt de keuze in motoren.
Er zijn drie manieren om een elektrische vouwfiets aan te drijven. De vouwfiets met voorwielmotor, vouwfiets met middenmotor en de vouwfiets met achterwielmotor. Elk heeft zijn specifieke voordelen en zijn nadelen. Welk type elektrische fiets je ook kiest, wees je altijd bewust van de specifieke eigenschappen van een E-bike en pas je rijgedrag er op aan. Enkele tips over veilig fietsen lees je hier.
Elektrische vouwfiets met middenmotor:
Bij ‘normale’ elektrische fietsen is de middenmotor op dit moment dus de populairste aandrijving. Dat is eenvoudig te verklaren: aandrijving op de trapas voelt het krachtigst. Waar jij trapt, doet de motor mee en die gezamenlijke kracht doet via tandwiel en ketting het achterwiel aandrijven. De motor doet de pedalen draaien en assisteert zo de fietser bij het trappen.

Die gezamenlijke kracht komt op het achterwiel en dat is wat je als fietser al jaren gewend bent: net als gewoon trappen zonder elektrische ondersteuning. Het gewicht van de motor zit middenin de fiets, die is daardoor meer in balans. Daarnaast is de motor netjes weggewerkt vlakbij de trappers. En de fiets kan een gesloten kettingkast hebben en een naafversnelling is mogelijk.
De nadelen
In die voordelen liggen ook meteen nadelen van een elektrische vouwfiets met middenmotor. Die gezamenlijke kracht van de berijder en de motor op de trapas is zo groot, dat je altijd in de juiste versnelling moet zitten om geen overmatige slijtage te veroorzaken. Bij een auto zal niemand het in zijn hoofd halen om in zijn drie weg te rijden. Maar diezelfde discipline hebben de meeste fietsers niet. En dat terwijl het bij een vouwfiets met middenmotor juist heel belangrijk is om in de juiste versnelling te rijden, om de ketting, tandwielen en versnelling niet heel snel te laten slijten. De discipline om op tijd te schakelen vinden veel mensen gedoe. Ze willen de vrijheid van gewoon fietsen en willen niet de hele tijd met schakelen bezig zijn.
Een vouwfiets vouwt in de regel doormidden. En met een middenmotor loop je hier dus tegen een probleem aan: de fiets wordt beduidend groter in ingevouwen toestand. Daarnaast schuift de zadelpen door het frame. Bij een middenmotor kan dit niet meer en moet er of een kortere of een telescopische zadelpen gebruikt worden.
Daarnaast is een elektrische vouwfiets met middenmotor van de drie de duurste en maakt een middenmotor meer geluid dan zijn alternatieven. In de middenmotor zitten tandwielen die het hoge toerental omzetten in een lager toerental dat beter aansluit bij het trapritme van de fietser: die maken dat extra lawaai. Ook fietst een elektrische vouwfiets met middenmotor niet comfortabel als de motor uitstaat. En tot slot is de techniek ingewikkeld.
Elektrische vouwfiets met achterwielmotor:
Met een motor in het achterwiel voelt de aandrijving vertrouwd. Bij niet-elektrisch fietsen drijf je door te trappen het achterwiel aan en als er dan elektrisch ondersteuning bij komt voelt dat natuurlijk. Alsof je continu een zetje in de rug krijgt. Bij een achterwielmotor kun je in elke versnelling wegrijden, dat zijn wij Nederlanders toch echt meer gewend. Nadeel is dat de fiets het gewicht van de motor op het achterwiel erbij krijgt. Dat maakt hem in sommige gevallen moeilijker tilbaar.
Bijkomend nadeel is dat met een achterwielmotor een naafversnelling onmogelijk is en een gesloten kettingkast ook. Dus wordt een vouwfiets met achtermotor uitgevoerd met een derailleur en is de kans dat je rechtstreeks in aanraking komt met een vette ketting groter. Feit dat je dus verplicht een derailleurversnelling hebt heeft daarentegen wel weer voordelen: een derailleur heeft een hoog bereik, is lichter dan een naafversnelling en fietst ook zonder ondersteuning erg licht.

Elektrische vouwfiets met voorwielmotor:
Beixo heeft een vouwfiets met voorwielmotor. Daar is voor gekozen vanwege een paar duidelijke voordelen op de vouwfiets met middenmotor. Om te beginnen voor veel mensen het belangrijkste argument: een voorwielmotor is goedkoper. Bij een vouwfiets met middenmotor moet de motor weggewerkt worden in het midden van de fiets. Daarvoor moet een heel nieuw frameontwerp gemaakt worden en zit er wel heel veel bij elkaar. Zet je de motor in het voorwiel, dan geeft dat een rustiger beeld, dat door veel mensen juist weer mooier wordt gevonden.
Technisch gezien is het voordeel van een voorwielmotor, dat hij minder onderhoudsgevoelig is. Verder kan een vouwfiets met voorwielmotor uitgevoerd worden met een gesloten kettingkast. Dat is voor beixo dan weer minder belangrijk: onze fietsen hebben aandrijving met cardan-as of met een riem. Dat is sowieso een garantie dat je niet met vet in aanraking komt.
Soepel fietsen, ook zonder ondersteuning
Ook een voordeel boven de vouwfiets met middenmotor is dat de voorwielmotor vrij kan lopen: dit houdt in dat je ook zonder ondersteuning erg licht kunt fietsen. Je kunt met de motor in het voorwiel in elke versnelling wegrijden. Dat wordt wel gezien als het grootste voordeel op een vouwfiets met middenmotor. De voorwielmotor begint meteen te ondersteunen als je trapt.

Heeft de elektrische vouwfiets met voorwielmotor dan geen nadelen? Sommige mensen hebben het gevoel dat er aan de fiets getrokken wordt. Raken in paniek uit angst voor gladheid, bang dat het voorwiel weg zal slippen. Dit is voor een groot deel een erfenis uit het verleden. De eerste elektrische fietsen hadden een voorwielmotor met een vrij eenvoudige aansturing: aan/uit. Dit gaf een enorme acceleratie en het gevoel dat de fiets met je aan de haal ging. De techniek heeft echter niet stil gestaan en de aansturing is in de loop der jaren veel verfijnder geworden. Hierdoor is het ‘lanceereffect’ vrijwel verdwenen bij de voorwielmotor, behalve bij heel goedkope elektrische fietsen.
Uiteindelijk is het heel persoonlijk: veel mensen vinden het juist heerlijk dat ze voortgetrokken worden en ervaren dat als de ideale manier van ondersteuning. En dat een motor in het voorwiel zwaarder stuurgedrag oplevert stoort ook niet iedereen. Elke elektrische vouwfiets met voorwielmotor van beixo heeft in ieder geval een krachtige ondersteuning en geen wind of berg houdt hem tegen.