Echte verhalen van beixo-bezitters

In 2021 is het 15 jaar geleden dat beixo is opgericht. Al 15 jaar ontwerpen wij bijzondere fietsen zonder de traditionele ketting. Begonnen als website-only met één model vouwfiets: de beixo, ondertussen uitgegroeid tot een serieus fietsenmerk, verkopend over de hele wereld.

Om dit te vieren hebben we een feestelijke website gemaakt met verhalen van diverse beixo-bezitters. Lees hoe zijn beixo het leven van Rolf de Vries redde. Of hoe Karin Lambrechtse haar vouwfiets gebruikt om de Jumbo-Visma wielerploeg te voeden. En Jan en Paula Koopman geen vergezicht meer missen tijdens hun kampeervakanties.

Benieuwd hoe zo’n kettingloze fiets rijdt? Maak dan vooral een afspraak en kom langs voor een proefrit.

Drie edities beixo compact
Drie edities compact vouwfiets, met vooraan de oer-beixo

Martha en Nico Wals wilden niet zomaar fiets op internet kopen

In 2006, het beginjaar van beixo, werden de vouwfietsen alleen via internet verkocht. Een praktijk die nu doodnormaal is, maar toentertijd nog wennen was. Veel geïnteresseerden vroegen dan ook, waar ze de fiets konden zien en testen. beixo organiseerde in de zomer van 2007 een testdag in het Utrechtse Wilhelminapark.

De eerste klantendag in het Wilhelminapark in Utrecht, 2006
De eerste klantendag in het Wilhelminapark in Utrecht, 2006

Martha en Nico Wals waren erbij. Nico: “We vielen op Beixo omdat er geen ketting op zit. Geen last van smeer van de ketting aan me kleding. Maar ze moesten ook in onze buscamper passen, dus zomaar aanklikken en kopen, dat wilden we niet. Wij erheen met de camper, bij het park geparkeerd. Het was een hele happening in het park met allemaal vriendelijke mensen.

Nadat we gepast hadden, hebben we de fietsen gekocht. Het is een super-koop geweest. De fietsen staan tegenwoordig in de garage van onze huidige camper. Ik heb een slee gemaakt voor de fietsen, dat gaat heel makkelijk. Mijn vrouw Martha staat ernaast op de foto.

Na 14 jaar worden we ouder en wilden graag elektrische vouwfietsen maar  dan wel beixo. Onze oude fietsen ingeruild, daar vinden ze bij beixo nog wel iemand voor, want er is eigenlijk niets mis mee. En nu op naar net zoveel jaren met de elektrische vouwfietsen, als dat we de gewone hebben gehad.”

Jaap Visser maakte zijn eigen boodschappenfiets

Bij beixo worden we regelmatig verrast met hoe beixo-eigenaren hun fiets zelf nog aanpassen. Als (in zijn eigen woorden) “zeer tevreden gebruiker van de beixo vouwfiets” stuurde Jaap Visser ons een paar foto’s met eigen aanpassingen, die handig zijn om boodschappen te doen.

  1. Een tweepootstandaard zodat de fiets rechtop blijft staan. De standaard zit met  twee boutjes vast.

2. Een verlenging van de achter-bagagedrager

3. Een afneembaar rekje vast aan het frame, dus niet aan het stuur. Kunststof (verf)bakje afneembaar.

Die tweepootstandaard hebben we inmiddels in ons assortiment, maar de ander aanpassingen waren nieuw voor ons en zien er vrij solide uit. Navraag leert dat Visser een technische achtergrond heeft, afgestudeerd aan de TU Delft in 1981 als werktuigkundig ingenieur werkzaam geweest. Vrijwel altijd bij ingenieursbureaus gewerkt in de scheepsbouw en offshore industrie. Visser: “Sinds 2017 ben ik met pensioen en heb nu veel meer tijd om allerlei dingen te bedenken en ook zelf te maken. Vaak bedenk ik oplossingen waarvoor ik het probleem nog niet ken😊.”

Hij zal wel bekijks trekken met deze fiets. “Inderdaad zie ik mensen af en toe met een glimlach omkijken, maar niet iedereen ziet direct dat het zelfbouw is. Ze vragen dan waar ik alles gekocht heb. Antwoord: de onderdelen komen van de bouwmarkt en de rest heb ik zelf gedaan. Op zolder heb ik klein ‘werkplaatsje’ waar ik diverse dingen kan maken.

De ideale boodschappenfiets dus? “Meestal doe ik boodschappen met de fiets, maar toen ik nog werkte ging de fiets mee in het OV of in de auto. Zo kon ik mijn woon/werk verkeer combineren met elke dag een stukje fietsen. Maar ook grotere afstanden zijn heel goed te doen, omdat de beixo een prima ‘wegligging’ heeft. Dus mijn herenfiets met stang ga ik niet meer gebruiken, het op en afstappen van de vouwfiets gaat veel makkelijker.”

Jaap Visser doet de groeten en sluit af met: “Misschien maak ik nog een keer een vouwfietskarretje.” We houden ons aanbevolen!

Henkjan van der Zouw vliegt met zijn beixo’s

Het komt vaker voor dat klanten onze fietsen willen “passen”. Achterin de auto, de bakskist van de boot of de garage van de camper. Maar toen Henkjan van der Zouw vroeg of hij een fiets kon lenen om te kijken of die in zijn zelfgebouwde vliegtuig mee kon, waren wij ook even verbaasd. Henkjan: “Als je naar Texel vliegt, stap je zo ongeveer op het terras van het vliegveld uit en kun je meteen aan de koffie. Maar ga je naar vliegvelden in Duitsland of Frankrijk, dan is de dichtstbijzijnde horeca vaak een heel end weg.” Een vouwfiets van beixo zou dan uitkomst kunnen bieden.
De volgende dag was Henkjan al weer terug. Zelfs twéé vouwfietsen konden makkelijk mee. Plus een safety transportkoffer voor de accu’s, want het werden elektrische vouwfietsen. Dat Duitse kopje koffie en de Franse lunch zijn nu makkelijk te bereiken.  

Jan zou er meteen één kopen, als hij er niet al één had

(English below)

Hey daar,

In 2012 moest ik vaak door de binnenstad van Münster fietsen op weg naar mijn werk. Omdat mijn fiets heel oud was, moest ik elke dag mijn ketting weer op de fiets leggen als ik over de kinderkopjes van de Prizipalmarkt fietste. Ik had natuurlijk een nieuwe ketting kunnen aanschaffen, maar ik wilde al een tijdje iets anders en dit was het moment.

Ik vond beixo online en was meteen gecharmeerd van het design, dus ik bestelde er een online, zonder een testrit te maken. En hij bleek net zo goed als ik verwachtte: een solide, comfortabele fiets met het unieke Nederlandse rijcomfort.

Ik bouwde de fiets om met lampen op dynamo en een SRAM Automatix versnellingsnaaf (en was blij dat ik de originele spaken met de rode accenten op het achterwiel kon behouden, ondanks dat ik de naaf had vervangen).

De beixo Share werd voor lange tijd mijn dagelijkse compagnon, tot ik hem vorig jaar verhuisde naar onze caravan aan de Baltische zee. Ik noem hem liefkozend mijn “No bullshit bike”, want alles aan hem is bijna helemaal onderhoudsvrij. Goed voor in Münster, beter nog voor op de afgelegen locatie, waar hij nu verblijft.

tl;dr: een prachtige fiets, zou er meteen één kopen, als ik er niet al één had 😀

All the best, Jan

Instagram @bakfietsblog

PS: Op de foto zie je de fiets, mij en mijn zoon Nico.

Marja en Robert gebruiken de “vakantiefiets” ook thuis

We horen het vaker bij beixo. Mensen die een beixo Compact elektrische vouwfiets voor de vakantie kopen en er vervolgens ook thuis mee gaan fietsen. Mensen die een vouwfiets voor erbij kopen, ”kan zo makkelijk mee in de auto” en een tijdje later melden, dat ze de ‘normale’ elektrische fietsen maar verkocht hebben. Zeker als op de Compact een tourstuur gemonteerd wordt, rijdt hij als een ‘normale’ fiets. Marja en Robert bijvoorbeeld, die fietsen nu zelfs naar hun werk.

“Ongeveer twee weken geleden hebben wij 6 dagen in NL vakantie gehouden, een combi van gefietst en gewandeld. De splinternieuwe fietsen gingen mee in onze elektrische auto en na een paar keer in- en uitladen werd dat al redelijk routine (we hoeven ze niet te vouwen). Het aangehechte plaatje was van een tocht op Tholen (Zeeland). Daarna hebben in het gebied van de Linge veel gefietst. We hebben nu veel mogelijkheden erbij voor onze vakanties, en dat is echt fijn.

Met het mooie weer nu gebruiken we de beixo om heen en weer naar het werk te fietsen. Dat is 16 kilometer, dat is heerlijk.”

Mevrouw Rouma (88) legt graag de cardanas nog een keer uit

Mevrouw Rouma, deze zomer 88 geworden, is fervent kampeerder. Vroeger in groepsverband, maar de kring wordt kleiner, dus de laatste jaren veelal alleen. Eén van haar kinderen zorgt dan dat de caravan op een mooie camping komt te staan en als ze eenmaal staat heeft ze haar elektrische vouwfiets van beixo als vervoer. “Ik heb hem nu zeker vijf jaar. Met een vriendin was ik jaren geleden op de Ouderenbeurs. Daar was een parcourtje uitgezet waar mensen fietsen konden uittesten. Allemaal gillen. Maar de fiets die ik zocht, was er niet bij. Iemand tipte me eens bij beixo in De Bilt te gaan kijken, als ik daar een keer in de buurt was. Nou ik woon daar vlakbij, dus dat was zo geregeld.”

Ze is reuze tevreden met haar fiets met cardanas. Alleen de aandacht die die cardanas trekt, daar moest ze aan wennen. “Ik heb een oldtimer caravan, die trekt al bekijks. Sta ik op een camping, begint er weer iemand te kijken, eerst naar de caravan en dan naar de fiets. En het zijn bijna altijd mannen. Dan mag ik de techniek uitleggen, maar ik doe het met alle liefde hoor! Ik heb inmiddels een tekening van de cardanas bij me, dat helpt enorm. Zo maak ik ze enthousiast voor een fiets van beixo.”

De trappers van de elektrische vouwfiets van Leny Rouma zijn nu ingekort door middel van crankverkorters. “Ik heb last van mijn heupen en als de trappers wat ingekort zijn, gaat het fietsen weer helemaal goed. Ik zit hier heerlijk op het terras van Pomp 41 naast de winkel van beixo en begin weer zin te krijgen er met de camper op uit te gaan.”

Tons buschauffeur zei met een grote glimlach: jij werkt bij beixo!

Ton Funke loopt stage bij beixo: “Om op de zaak aan te kunnen komen heb je natuurlijk vervoer nodig, sommige van mijn collega’s komen lopend en de ander komt met de normale stadsfiets.

Voor mij als stagiair kom ik van wat verder en neem iedere ochtend trouw de bus van Leusden naar Utrecht SciencePark. In de bus gaat altijd mijn Pyōra vouwfiets met riemaandrijving mee, dit is bij busvervoerder Syntus namelijk geen probleem. 

Toch kreeg ik recent vriendelijk het verzoek van een chauffeur om voortaan de fiets mee te nemen in een hoes, dit omdat de chauffeur bang was dat de bekleding van zijn bus vies zou worden door een vieze ketting van de fiets.

Wat de chauffeur nog niet had gezien is dat mijn vouwfiets een riemaandrijving heeft en heb hem dit toen vriendelijk uitgelegd, hierop kreeg ik met een grote glimlach het antwoord : “ach dan vind ik het geen probleem” we raakte verder in gesprek en vertelde de chauffeur dat de vouwfietsen mijn werk is, hierop bood ik hem aan om voortaan een van onze andere vouwfietsen met cardanaandrijving mee te nemen in de bus. Waarop er opnieuw een grote glimlach ontstond op het gezicht van de buschauffeur en zei : ‘jij werkt bij Beixo!’.

Hierop vroeg ik hem hoe hij dat wist en met een nog grotere glimlach vol trots vertelde dat hij een Beixo thuis had staan.

Dit was natuurlijk de reden waarom de chauffeur een hekel had aan een vieze ketting in zijn bus, als je eenmaal de cardan-as gewend bent wil je niet meer anders!”

Greet Bouwman kocht een tweedehands beixo zonder zadel

Greet Bouwman, op de foto staande voor de jubileum-uitstalling in onze showroom in De Bilt, heeft één van de eerste beixo’s. Hij kan zo op het podium tussen de beixo’s van door de jaren heen, met de verschillende logo’s. “Maar ik ben niet de eerste eigenaar,” vertelt ze. “Ik heb hem van de juf van mijn middelste kind. Toen die ging trouwen, kwam ze opeens met de auto naar school. Ik vroeg haar waar die leuke fiets zonder ketting gebleven was. Die had ze, nu ze een auto had, niet meer nodig. Ik kon hem voor weinig overnemen. Alleen het rokzadel dat erop zat, wilde ze houden. Dus kocht ik een fiets zonder zadel!”

Greet rijdt er al ruim tien jaar elke dag mee naar het werk. Althans, het laatste stuk. Ze is één van de mensen die de auto in De Bilt parkeert en het laatste stuk naar Utrecht, in haar geval naar het UMC in het Science Park/De Uithof, een ander soort vervoer kiest vanwege de files op het laatste deel van de reis. “Ik stond altijd maar vast die laatste kilometers en zo kom ik er altijd probleemloos. En voor het werk, als er een promotie in het Academiegebouw is ofzo, rij ik ook wel eens naar de stad. Met de vouwfiets ben ik altijd sneller dan collega’s met de auto of het OV.”

 “Een studente geneeskunde was tegen me aangereden, een buitenlandse studente zonder aansprakelijkheidsverzekering. Heel gedoe allemaal, ik hoop dat ze leert haar verantwoordelijkheid te nemen, maar ik ga er niet op wachten. De fiets is dan wel bijna 15 jaar, maar tot mijn verbazing is ie met een nieuw spatbordje is weer als nieuw.”

Zijn beixo’s redden het leven van Rolf de Vries

“Ik heb een beixo Compact uit jullie beginjaren, een beixo Compact Electra en nog een tweede beixo Compact. Ik was destijds op zoek naar een vervoermiddel waarmee ik mij snel kon verplaatsen en dat gemakkelijk te combineren was met OV en auto. Alles waarmee ik bekend was had het net niet. Kleine wielen, zadel niet hoog genoeg te zetten waardoor het een kinderfiets lijkt en de zithouding niet goed is, ketting met het nodige onderhoud en risico dat ik mensen in OV of auto’s van collega/werkgever bevuil, etc. “Zou er geen vouwfiets zijn die fiets als een gewone fiets, maar alles te bieden heeft wat ik wens?” dacht ik. Ik googelde voor de aardigheid eens vouwfiets, 20″ cardanas en jawel hoor, BINGO. beixo had precies wat ik zocht en zowaar een dealer in de buurt. Vervolgens was het zien, proberen en kopen. 7 versnellingen. Een plaatje. Hoewel meestal veel meer, loopt deze fiets nog steeds minimaal 6.000 km per jaar. Probleemloos. De fiets heeft nauwelijks onderhoud nodig. Remschoentjes verwisselen, een nieuw bandje erop, versnellingen eens bijstellen en wat kabels vervangen. In de winter geen last van pekel, geen kettingonderhoud. Super! 

Mijn vrouw wilde geen fiets met ondersteuning. “Dat is voor bejaarden”. Door een lichamelijk euvel wordt zij echter soms plotseling overvallen door vermoeidheid waardoor haar actieradius steeds kleiner werd. Op een dag is zij met moeite en met de nodige tussenstops met haar gewone fiets thuisgekomen en zat zij flink in de put. De dealer gaf mij een beixo Electra mee om te proberen. Mijn vrouw hield de boot af, maar op mijn aandringen gingen wij dezelfde tocht maken als waarop zij eerder was vastgelopen. Ca. 25 kilometer. Wij waren de bebouwde kom van ons dorp nog niet uit toen ik wist dat beixo nummer 2 besteld kon worden. Je zult begrijpen dat ik stevig heb moeten werken om haar de hele rit bij te houden met mijn beixo zonder ondersteuning. 

Tja, toen deed zich de situatie voor dat een tweede beixo Compact voor mij wel handig was, zodat ik op twee locaties altijd een fiets had staan. Dat werd beixo nummer drie in ons gezin van twee personen. 

Mijn vrouw berijdt de Compact Electra en ik de twee gewone Compacts. Thuis worden ze vrijwel dagelijks gebruikt voor woon/werk, boodschappen, bezoekjes, recreatief ritje, etc. Tijdens onze kampeervakanties gaan de fietsen mee. Mijn auto van 28 jaar oud gebruik ik sporadisch. Voor de zekerheid gaat er een beixo mee voor het geval de auto mij laat staan. Ik kan eigenlijk concluderen dat de aanschaf van de beixo’s voor ons in de categorie beste investering valt. Wij hebben er veel plezier van, maken er veel mee mee en leggen met veel mensen contact. Ik zie ze dan met een schuin oog zoeken naar de ketting. Als ik dan met een knipoog zeg “tja, waar is die ketting toch?” dan heb ik weer een leuk gesprek.

Normaal gesproken fiets ik zo’n 2 x 20 kilometer per dag op een beixo Compact om mijn werklocaties te bereiken i.c.m. OV of collega’s die mij ergens oppikken. Aangezien de trein nogal eens verstek laat gaan, of er geen trein meer rijdt, fiets ik met enige regelmaat ook stukken van 45 kilometer aan één stuk om ’s avonds toch weer thuis te kunnen komen. Heerlijk!

Met name in de trein krijg ik veel vragen over de fiets. Je ziet allerlei vouwfietsen. Hele compacte die dan toch weer niet fietsen als een gewone fiets en hele gammele. ik vertel dan mijn verhaal. Vervolgens zie ik de mensen dan een tijdje later terug met ……. inderdaad een Beixo en een lach van oor tot oor. 

Dan nog iets heel bijzonders en persoonlijks. Iets wat je normaal gesproken niet zo snel deelt met iemand die je niet kent, maar wat wel bij mijn Beixo hoort. In 2018 heb ik op mijn Beixo een hartinfarct gekregen. Niet door de Beixo, maar door een, naar achteraf bleek erfelijke belasting/minder gezond verleden. Ik ben gewoon nog kalm doorgefietst naar mijn werklocatie omdat ik niet onderkende wat er aan de hand was. Een collega herkende de symptomen en sloeg alarm. Ik belande op de operatietafel voor een hartkatheterisatie. Daarbij werd een volledig afgesloten dominante kransslagader geconstateerd die niet te passeren was. Dat zou een open hartoperatie betekenen. Al die tijd was ik volledig bij kennis. Gelukkig zag men tijdig dat mijn lichaam in de loop der jaren zelf omleidingen heeft gemaakt in de vorm van kleine bloedvaten die min of meer parallel met de geleidelijke afsluiting van de kransslagader zijn gevormd. Dit heet een collateraal. Mijn situatie is vervolgens besproken door een universitair ziekenhuis, waarbij is vastgesteld dat de zelfstandig gevormde collateraal volstaat. Ik mocht daarna meteen naar huis. Volgens de specialisten is mijn geluk een gezonde levensstijl geweest. Door het intensief gebruik van mijn Beixo was mijn conditie super en werd het lichaam dagelijks door de lichamelijke inspanning geprikkeld wat heeft bijgedragen aan de vorming van de achteraf noodzakelijk gebleken zelfstandig gevormde omleidingen. En jawel, ik fiets nog steeds met veel plezier op mijn beixo’s. De beixo is dus echt meer dan een vouwfiets voor ons, zowel voor mijn echtgenote als mij.  

Gefeliciteerd met jullie 15-jarig  jubileum en veel succes voor de toekomst gewenst!”

De familie Kouwen houdt met de beixo de pizza warm

Nory Kouwen: “Gefeliciteerd met dit mooie jubileum! Vier jaar geleden kochten wij onze beixo. En sindsdien is hij niet alleen tijdens onze vakantie in binnen- en buitenland, maar ook al menigmaal in de kofferbak mee naar het werk geweest om een deel van de rit op deze geweldige ‘vouwfiets’ af te leggen. Al heel wat kilometers zitten er op, naar volle tevredenheid. 

Op de foto zie je mijn man Arjan, afgelopen zomer op Juno Beach in Normandië. Waar we samen met onze kinderen een mooi plekje op het strand hadden gezocht om samen naar de zonsondergang te kijken. En traditiegetrouw hoort daar voor ons een pizza bij. Helaas was de dichtstbijzijnde pizzeria te ver lopen om dan nog van een warme pizza te genieten. Maar natuurlijk was daar weer onze beixo die uitkomst bood! Nooit meer een vakantie zonder! Zelfs wat langere afstanden fietsen gaat prima op deze kettingloze alleskunner!

En doordat het zadel en het stuur zo makkelijk te verstellen zijn maken we er inmiddels alle vier dankbaar gebruik van.

Veel succes voor jullie bedrijf in de toekomstige jaren nog!

Arjan, Nory, Nathan en Gaby Kouwen”

Het verhaal van 15 jaar beixo

Het begin van beixo is het verhaal van twee vrienden die er iets bij gingen doen. Ad, in 2005 net terug van een jaar op reis naar Zuid-Amerika, helpt vriend Patrick met de marketing voor een idee van hem om een Nederlands fietsenmerk te beginnen.

Om de plannen concreet te maken wordt contact gezocht met een fietsfabrikant in Taiwan. Die wijst de vrienden erop dat hij een vouwfiets kan maken met cardan-aandrijving, iets wat nog niet bestaat. Voor ze het weten bestellen ze fietsen bij de fabrikant en is het merk beixo geboren.

In 2006 volgt de gang naar de notaris, onder de naam beixo. In die naam beixo herken je bike of bicyclette uit het Engels en het Frans, met een Zuid-Amerikaans sausje, overgehouden aan het jaar op dat continent, van het Braziliaans-Portugese beijo, zoen. En ook belangrijk: het is een woord dat nog niet bestaat, dus een URL-adres is makkelijk te claimen.

De verkoop is volledig online. Een geïnteresseerde kan geen proefrit maken, er is geen showroom of bezoekadres. Laat maar komen en als het tegenvalt, stuur maar terug. Na bestelling van een fiets ontvangt de koper per omgaande een USB-stick met de handleiding, nog voor de fiets zelf arriveert. Het is 2006, iedere computer heeft een USB-poort en zo is het helemaal volgens de hipste methode.

Het loopt zo goed dat een “webshop erbij” al gauw wordt tot een bedrijf waar ook de partners van beiden, Angelique en Monique, moeten bijspringen. Opeens zijn er taken als sales en boekhouding.

Het assortiment wordt uitgebreid met de Slim, een volwaardige stadsfiets, die voor bewoners van een bovenhuis, heel makkelijk in het trappenhuis achter de voordeur past: het stuur is namelijk in te klappen.

In 2007 trekken Patrick en Monique zich terug uit de zaak en gaan Ad en Angelique verder. Online verkoop breidt zich uit met een netwerk van dealers door het hele land en meteen ook al België.

Aan de Pelikaanstraat in Utrecht openen ze een kantoor en showroom, waar mogelijke klanten een proefrit kunnen maken. Een paar jaar later volgt een verhuizing naar De Bilt. De vouwfiets ontwikkelt zich verder: er komt een lichtere versie met een riem in plaats van de cardanas, de Crosstown. Later een versie met een lage instap en een elektrische variant.

En zo breiden ook de doelgroepen uit. Aanvankelijk de forens en jonge mensen, maar meteen ook de techneuten die de cardanaandrijving interessant vinden en later de gepensioneerden met veel vrije tijd en een drang om vanuit de boot of caravan meer van de wereld te zien. Maar de fiets, met de relatief kleine wielen van 20 inch blijkt ook mensen met ‘beperkingen’ aan te spreken, zoals bij evenwichtsproblemen of als iemand met beide voeten op de grond wil blijven. Internationaal gaat beixo ook steeds verder. Distributeurs melden zich uit Duitsland, Frankrijk en Finland.

Met de Colorbike werd een een goed doel opgezet. Een goedkope stadsfiets in vrolijke kleuren, maar met een ketting dus geen ‘echte beixo’. Voor elke verkochte Colorbike leverde beixo een fiets in een ontwikkelingsland (Nicaragua, Kenia en Bolivia bijvoorbeeld), zodat een kind daar naar school kan fietsen. Voor het onderhoud van die fietsen daar werd Colorbike Tours opgericht. Een fietstourbedrijfje dat in de stad Utrecht fietstours met gids aanbiedt, waarbij een deel van de opbrengst direct naar Colorbike gaat. De opvolger van de Colorbike, de Share werd de echte stadsfiets van beixo. Het principe van jij een fiets hier en zij een fiets daar bleef.

Voor het design van de Share – als opvolger van de Colorbike werd samenwerking gezocht met ontwerper Jurgen Kuivenhoven. Voor de Gsus-bike werd samen gewerkt met kledingmerk Gsus. Voor Brik Bikes, ook met cardan, verzorgde beixo de introductie en productie en de Tembo, een onverwoestbare fiets voor verpleegkundigen in Oeganda en Kenia, kwam uit een samenwerking met Cycling out of Poverty. Ook de Slim is aan zijn derde design toe en prijkte in maart 2021 op de voorpagina van de AD Fietstest.

beixo blijft de samenwerking met andere partijen zoeken. Ook in de ontwikkeling van de komende cargo-bike op 3 wielen roepen we de hulp in van bijvoorbeeld technische studenten van de TU Delft, Hogeschool van Utrecht en TU Twente. Stagiairs lichtten en lichten de nieuwe plannen technisch door en komen met suggesties en aanbevelingen.

Vanuit de showroom in het centrum van het oude dorp van De Bilt nodigt beixo iedereen uit om het 15-jarig jubileum mee te vieren. Kom langs om ons assortiment te bekijken of reserveer een proefrit. Onze Compact en Crosstown vouwfiets, elektrisch of niet-elektrisch, de basis-vouwfiets Pyora, de Share en de Slim, na 15 jaar ontwikkeling zijn ze op hun mooist. U bent van harte welkom.

Het ontstaan van de naam en het logo door de jaren heen.

Ons allereerste logo, het resultaat van een middagje brainstormen op 9 februari 2006. Na het diner (en een wijntje) kwam een en ander in een stroomversnelling. Met de landkaart van Europa en een vertaalprogramma op zoek naar een pakkende vertaling van het woord ‘aandrijfas’. Na enkele omzwervingen kwamen we uit op het Portugese ‘eixo‘. Dit spreek je uit als ‘eizjo’

Omdat waarschijnlijk niemand de juiste uitspraak (‘eizjo’) kent, maar eixo als ‘eiaso’ zal uitspreken leek het toevoegen van een ‘b’ niet onverstandig. In het ‘Nederlands’ werd de naam dan ‘bike-zo’.

Logo op de bovenbuis. De herkenbaarheid viel tegen, vandaar toch een extra sticker op de bovenbuis van de fiets. Ook weer in het standaard lettertype ‘Geometric 231’.

1e opfrissing en professionalisering door ontwerpbureau Skottkara

17 april 2018, 2e opfrissing door ontwerper Maarten Benjamin  

Paula en Jan Koopman kamperen nooit zonder hun beixo’s

Jan: “We gebruiken de fietsen voornamelijk tijdens kamperen. Tot nog toe was dat in het Zwarte Woud, in Frankrijk en in Drenthe. We vielen voornamelijk voor het onderhoudsgemak en het kettingloze gebeuren. Omdat we de fietsen in de auto wilden vervoeren is een schone fiets toch wel zo handig. Het prettige aan deze vouwfietsen is dat je ze ook goed zonder accu kunt gebruiken. Ook zonder accu fietst het erg licht. Ik vind die cardanaandrijving prachtig, maar de meeste mensen valt het niet eens op. Maar op het moment dat ik er over begin worden ze toch geïnteresseerd. Dan kan ik het ook niet laten beixo te promoten!

Je ziet zo veel meer als je fietst en met stevige elektrische ondersteuning houdt niets je tegen. De leukste herinnering was het eerste jaar in Frankrijk. Vanaf de camping naar een dorpje gefietst om de markt te bezoeken, over een route met af en toe schitterende vergezichten! Hadden we de auto gebruikt dan waren we dat allemaal misgelopen! Tijdens die tocht was er vlak voor het dorp een flinke afdaling wat betekende dat we op de terugweg omhoog moesten. Ik heb me laten vertellen dat er een stukje van zo’n 17% inzat. De eerste keer moest ik afstappen, mijn echtgenote niet, maar de tweede keer lukte het me net door de juiste versnellingen te kiezen. Het was even spannend maar ook bijzonder om dat te ervaren!

We kwamen bij beixo terecht via onze zwager en broer Theo. Hij heeft samen met zijn echtgenote een boot en daar maken ze veelvuldig gebruik van. Ze waren op zoek naar een elektrische vouwfiets en via internet kwamen ze bij jullie terecht. Theo wist dat wij ook min of meer op zoek waren en vroeg ons of wij ook eventueel interesse hadden. Dat hadden we dus. En zo is het gekomen dat we met ons viertjes een dagje De Bilt gingen doen voor een proefrit.”

Martien en Monique van der Kamp hebben beixo’s onder het bed

Hoe mooi wil je het hebben? Met onze buscamper door Spanje met twee beixo elektrische vouwfietsen … en niet achter op een rek aan de deur maar efficiënt opgevouwen in de bus onder het bed!!

Door ‘De zin om je weg te vinden door het leven’ ontdekken wij op onze reizen mooie steden, dorpjes en natuurgebieden met onze buscamper. En onze Beixo fietsen helpen om het laatste stukje te ontdekken die wij met de camper niet kunnen bereiken.

Wanneer wij ons op onze Beixo fietsen in Spanje verplaatsen zien en horen wij de reacties als we door een dorp fietsen of ergens aankomen waar ze zeker geen fietsen verwachten en dan de verwarde blikken als ze geen ketting zien!!!! 

Hebben menig maal moeten uitleggen hoe het werkt.

Moeiteloos kunnen wij ons met onze fietsen begeven in bergachtig terrein waarbij wij diverse wielrenners in onze slipstream meegenomen hebben de berg op.

Drie jaar geleden hebben we onze fietsen gekocht bij Reerink Rijwielen en alles altijd zonder problemen en met de nodige kilometers in de wielen. Wij kregen een mail van Frank Reerink over jullie actie.

Kortom wij zijn zeer tevreden met onze fietsen ze zijn makkelijk te onderhouden en wij gaan er nog vele mooie avonturen mee beleven.

Hierbij ons verhaal en foto’s: van harte met jullie jubileum!!!

Met vriendelijke groet,

Martien en Monique van der Kamp

Mariet de Jong komt overal met haar beixo

“Ik gebruik mijn beixo Compact electra nu als een soort hulpmiddel. Mijn knie doet het op dit moment niet zo goed meer, lopen is lastig en dan is de fiets een uitkomst: ik kom er op dit moment overal mee. Waar ik normaal lopend zou gaan, ga ik nu met de fiets. Het is mijn blik op de wereld die ik niet lopend kan afleggen. Ik woon op Terschelling en als ik zonder auto naar de wal ga, mag de vouwfiets gewoon mee. De mensen van de boot kennen me en helpen zelfs mee de fiets op de boot te krijgen, ze weten dat ik ervan afhankelijk ben. Normaal mag een fiets niet mee op de snelboot, alleen als hij ingevouwen is. Maar ze weten waar ik hem voor nodig heb, dus ze laten me.

Jaren geleden heb ik kennis gemaakt met de beixo via mijn camperdealer. Daar stond een elektrische vouwfiets en die bleek ideaal in combinatie met mijn camper. Niet wetend dat ik jaren later de fiets dagelijks zou gebruiken vanuit mijn eigen huis.

Het is echt een uitkomst: de fiets is klein en licht en wordt, soms na enige uitleg, gewoon geaccepteerd als hulpmiddel voor mijn situatie, ik kom er overal mee. Er zit zo’n hockeyklem aan de voorvork, voor mijn wandelstok, zo is het compleet. Ik maak er graag reclame voor, leg de voordelen aan jan en allemaal uit als dat zo te pas komt. Ik heb wel eens met folders in mijn tas rondgelopen en als mensen dat willen, mogen ze er van mij een proefritje op maken!”

Frans Mennen fietst met een keukenrasp

In de winter van 2017 zag ik bij mijn fietsdealer, waar mijn fiets in onderhoud was, een mooi model fiets: van beixo. Op mijn vraag wat hij daarmee van plan was, zei hij de fiets voor eigen gebruik aangeschaft te hebben en bood me een proefrit aan. Ook gaf hij een folder mee. Later bleek er ook een fiets met trapondersteuning te zijn en op mijn vraag of hij die ook kon bestellen kreeg ik als antwoord: “ik werk niet met elektrische fietsen,” dus ben ik via internet bij beixo in De Bilt terechtgekomen. Ik werd goed geïnformeerd met folders, prijzen en de verschillende modellen. Het probleem was om een fietsendealer in Veldhoven te vinden voor het onderhoud en b.v. nieuwe banden. Dat is gelukt: Rijwielhandel ‘De Uitkomst’ van vader en zoon J. v.d. Meeren durfde het wel aan en via hen heb ik toen een Beixo E-Slim besteld en ook betaald. Het was een plezier om er mee te fietsen totdat twee jaar later, nadat de fiets de hele winter had stilgestaan, de banden totaal verrot waren: het loopvlak was losgelaten en ik deze niet via beixo vergoed kreeg omdat er al twee jaar verstreken was. Ik had dat eerder moeten melden, maar heb er nooit iets van gemerkt!

Weer wat later kreeg ik van beixo een folder met de mededeling dat er ook een fiets was met middenmotor i.p.v. de voorwielmotor waar ik nu mee reed. Gevraagd of ik mijn fiets kon inruilen tegen het nieuwe model. Dat ging niet maar mijn fiets kon wel ‘omgebouwd’ worden. In overleg met de dealer werd de fiets verzonden en na een paar dagen kreeg ik bericht dat hij klaar was. Er was ook een zwaardere accu geplaatst, omdat de vorige te weinig capaciteit en dus te weinig afstand per rit gaf. Het heeft wat gekost maar ik ben nu uiterst tevreden met de fiets uit 2019. Rijdt er zo’n 300 à 350 km. per jaar mee.

Toen ik in 2020 met een hernia te maken kreeg had ik het probleem dat mijn rechtervoet van de trapper schoof: ik had daar eigenlijk geen controle over. Heb toen een ‘paardenmiddel’ gebruikt: van een keukenrasp heb ik  stukken uitgeknipt en die met wat kunst- en vliegwerk aan de trappers bevestigd. Het resultaat was verbluffend: mijn voet bleef netjes op de plaats waar ik deze neergezet had. Het op- en afstappen ging in het begin erg moeilijk, maar na een tijdje merkte ik dat niet eens meer. De neuroloog die mij behandelde had ik dit verteld en deze vond de oplossing zo goed dat er direct een foto van gemaakt is, zodat deze oplossing misschien ook voor anderen gebruikt kan worden, iets professioneler misschien?

Al met al ben ik zeer tevreden (tot nu toe) over het gebruik van de beixo-E-Slim met middenmotor. Hoop er nog lang plezier van te hebben. Vreemd is wel dat ik ondanks mijn vele en soms verre fietstochten, nog nooit een beixo heb gezien. Blijkbaar is deze fiets in Noord-Brabant en de Belgische Kempen niet bekend. Ik trek er veel bekijks mee!

Groetend: Frans Mennen, Veldhoven

Liek de Beer bespaart parkeergeld met zijn beixo’s

“Enkele jaren terug heb ik tweetal elektrische Beixo zilverkleurige vouwfietsen aangeschaft. Deze bijzonder mooi uitgevoerde fietsen van eerste klas kwaliteit is voor iedereen aan te bevelen, die moeilijk in grote steden kan parkeren. Het toeval wil dat ik beide Beixo’s in de kofferruimte van mijn  Volvo XC 60 kan opbergen. Dan trek ik het kofferdoek eroverheen en niemand kan van buitenaf zien of ik daar twee van deze vouwfietsen in de koffer heb zitten. Komen we bij familie in Den Haag, waar je veel parkeergeld moet neertellen, dan wordt de auto in de buitenwijk gestald en fietsen we het laatste stuk.

We gebruiken ze ook veel als we door Europa trekken. Op de camping gooien we deze ‘s avonds voor het naar bed gaan aan de bijgeleverde acculaders aan de stroom. En de volgende morgen ontkoppel ik de acculaders en kunnen dan weer genieten. Je ziet op de fiets 100 maal meer dan je in de auto rijdt. Daarnaast zijn de versnellingen bij berg op of berg af goed te bedienen. De verhoudingen kloppen goed wat het Beixo frame aangaat ten opzichte van het zadel en de trappers. Het grootste voordeel is de cardanas. Deze cardanas is heel bijzonder en dat kan ik iedereen aanbevelen. Zo fantastisch als  geen vieze fietsketting meer hebt.

Op de foto zie je mevrouw De Beer. Beide zijn we in bezit van een goede helm. Mijn vrouw is altijd bijzonder te spreken dat haar boodschappenmandje achter op de accu kan staan. Deze Beixo is voor ons de kampioen onder de elektrische vouwfietsen. Ik beveel vriend en vijand allen een Beixo aan.”

Liek de Beer

Rinia Fietsen bestaat 128 jaar, waarvan 15 jaar trots dealer van beixo

Welkom bij Rinia Fietsen in Makkum en Harlingen! Een gerenommeerd bedrijf in de verkoop en reparatie van fietsen. Inmiddels is de winkel in Makkum 400m2 en daarmee 1 van de grootste fietsenwinkels in zuidwest Friesland. Het bedrijf vond haar oorsprong in mei 1893 is nu inmiddels de oudste fietsenwinkel die door dezelfde familie wordt gerund, een feit waar we erg trots op zijn! Sinds 1 mei 2018 hebben wij ook een tweede winkel in Harlingen geopend. Ook hebben wij in deze periode het predicaat Hofleverancier toebedeeld gekregen. Al sinds Beixo geïntroduceerd is op de markt heeft Rinia Fietsen deze vanaf dag 1 met veel plezier aan de man weten te brengen, met name het onderhoudsvriendelijke karakter van de fietsen spreekt vele watersporters aan. Als dealer worden wij erg blij van de goede service en aftersales die wij vanuit Beixo zelf krijgen, problemen zijn er om opgelost te worden mochten deze zich voordoen en dat is precies de insteek die wij in beide winkels hanteren! Op naar de volgende 15 jaar fijne samenwerking dus!


U bent altijd van harte welkom om onze mooie winkel eens te komen bezichtigen en we vertellen u graag meer over al onze activiteiten!

Roland van Holten heeft 100.000 beixo-kilometers gereden

“Ik werk in de metaal als draaier/frezer. Als ik mij goed herinner kwam ik bij beixo door een advertentie in de Metro. Ik vond het een bijzonder ontwerp en viel voor de techniek: het onderhoud van een fiets met een cardanas is een stuk minder.

Ik gebruik mijn fiets voor woon/werkverkeer. In het begin zo’n 25 kilometer per dag, later door verhuizing van mijn werkgever nu 35 kilometer. Ik wilde graag meer versnellingen. Eerst werd dat een 8 versnellingsnaaf Shimano Nexus premium, daarna ben ik ook gaan onderzoeken welke andere naaf zou kunnen voor nog meer versnellingen. Rohloff kwam voorbij, maar dat was niet te doen zonder hele grote aanpassingen aan cardanas en frame. Dat was echt een probleem. Een Shimano Alfine 11 was iets wat waarschijnlijk wel mogelijk was naar mijn idee, jullie bij beixo dacht daar toen anders over, jullie hadden het zelf ook geprobeerd. Maar als metaalbewerker had ik wel wat meer mogelijkheden: eerst had ik alleen de cassettekoppeling kleiner gemaakt. Dit werkte wel maar niet super, na een paar experimenten had ik hem wel goed werkend door een veel verder gaande aanpassing aan de cassettekoppeling. Toen liep ik tegen een groter probleem aan: drie keer brak de naaf, dat wil zeggen de buitenkant waar de remschijf op zit. Ik heb het toen geruime tijd in de kast gezet en weer teruggebouwd naar 8 versnellingen. Na verloop van tijd dacht ik: ik moet er toch wat aan of mee doen. Ik heb toen de naaf geheel uit elkaar gehaald en ben toen zelf een nieuw naafhuis gaan maken en nu met een andere remschijfbevestiging, zodat hij steviger zou zijn, n dit werkt alweer zo’n 10 jaar zonder problemen.

Nu zo’n 3,5 jaar geleden is mijn Slim ook omgebouwd naar elektrisch en heb er nu al zo’n 30.000 kilometer op staan. Totaal zal ik ongeveer 100.000 kilometer gereden hebben op twee Slims.

Ik zou de cardanas nog wel eens willen verbeteren, maar ben bang dat dat niet meer zal lukken, omdat omstandigheden behoorlijk zijn veranderd.”

Kysia Hekster op een vouwfiets door Moskou

Verslaggever NOS Journaal

Kysia Hekster was in 2009 correspondent voor het NOS Journaal in Moskou. In een van de toen heel populaire zomercolumns bracht zij de toestand van het Moskouse fietswegennet in beeld. En dat deed ze op een beixo Compact. Opeens fietste daar een vouwfiets van beixo door het beeld in het Journaal. Gelukkig voorzien van dikke banden en goede remmen, want de fietswegen waren niet optimaal en eentje hield zelfs abrupt op, het fietspad met de bijnaam ‘cycling road to nowhere’.

In weinig steden op de wereld is zoveel veranderd in de laatste 12 jaar als in Moskou. Kysia laat ons weten dat voor de fietser veel ten goede gekeerd is sindsdien en dicht zichzelf daarin een bescheiden rol toe: “Fietsen in Moskou gaat nu een stuk beter, dat móet haast wel komen door mijn filmpje van toen. De fiets was van mijn man en hij rijdt er nog altijd op.”

https://www.youtube.com/embed/l89oQc_BQf8?feature=oembedDe Zomercolumn uit 2009

Stuart Pattullo was beixo’s eerste buitenlandse klant

(English below)

“Ik kwam bij beixo na een zoektocht op internet. Ik verhuisde toen van Londen naar een dorpje, wat betekende dat ik een vouwfiets nodig had voor het forensen. Hier betekent dat meestal een Brompton, maar die zijn niet zo goed buiten de stad en ik word ziek van het ketting schoonmaken (de straten in Londen zijn *goor* in de winter). Dus ik zocht een alternatief. Ik vond de beixo website (ik richtte me op Nederlandse leveranciers), nam een gok en bestelde hem – het klonk gewoon goed!

Toen ik in Londen woonde, kwam ik voor mijn werk een paar dagen in de maand in Nederland, dus ik kende de Nederlandse fietscultuur en had daar een fiets gekocht en één naar het Verenigd Koninkrijk gestuurd, met een gesloten kettingkast. Maar zoets bestond niet voor vouwfietsen, en de hoeveelheid onderhoud die je nodig hebt als je in Londen rijdt, was gewoon te veel. De cardanas leek een geweldige innovatie – weinig onderhoud maar heel efficiënt.   

Toen ik de fiets kocht, ging ik als forens naar Londen fiets-trein-fiets. Nu werk ik niet meer in Londen en nu forens ik parttime (een ingewikkelde fiets-trein-fiets-bus-route) en werk ik een aantal dagen thuis. Bij familie-uitjes in het weekend (en in de lockdown!) op de fiets rij ik meestal op mijn grote fiets met mijn 3-jarige zoontje op de rug, en rijdt mijn vrouw op de beixo.

Hij rijdt makkelijk. Comfortabel genoeg om geen speciale kleding te hoeven dragen, en natuurlijk geen ketting waar je broek in kan blijven hangen. Voor een fiets met drie versnellingen zijn de verhoudingen tussen de versnellingen heel goed, en met de wielmaat rijdt hij hybride – ik rijd vaak op ruige landwegen en jaagpaden – fietspaden in Engeland zijn vaak modder en grind – en op gewone wegen. Invouwen is makkelijk. En ondanks dat hij ingevouwen groter is dan sommige andere vouwfietsen, past hij makkelijk in het bagagerek in de trein (en sommige bussen).

Om eerlijk te zijn valt de cardanas de meeste mensen niet op, hij zit zo mooi ingebouwd in het frame! Als ik ze erop wijs, wrijven ze zich vaak de ogen uit. De meeste mensen zijn nieuwsgierig en onder de indruk, vaak willen ze hem proberen en ze vinden het idee van simpel onderhoud helemaal goed. Het enige commentaar dat ik krijg komt van liefhebbers van een vaste versnelling, ach, voor hen doe je het nooit goed.”

Stuart Pattullo was beixo’s first foreign customer

“I found beixo through an internet research.  At the time, I was moving from London to a small town, meaning I really needed a folding bike for commuting.  Here, that mostly means Bromptons, but they’re not so good outside the city, and I’d got really sick of cleaning chains (London roads are *filthy* in the winter).  So I was looking for an alternative.  I found the Beixo website (I’d been concentrating on Dutch providers) and decided to take a gamble and order it – it sounded just right!

At the time, I was living in London, but my job had me in the Netherlands a couple of days a month, so I’d been exposed to the Dutch cycling culture, and had bought a bike over there, as well as one to send back to the UK, with fully enclosed chain.  But there was no such thing for folding bikes, and the level of maintenance needed to ride regularly on London streets was just too much.  The shaft drive seemed to be a great innovation – low maintenance but high efficiency.

When I bought the bike, it was for commuting to London – bike-train-bike.  Now I don’t work in London anymore, so it’s a combination of part-time commuting (I have a complex bike-train-bike-bus commute) and work from home several days. Family weekend (and lockdown!) bike rides – I tend to ride my full-size bike with my 3-year-old son on the back, and my wife rides the Beixo.

It’s very easy to ride.  Comfortable enough not to need specialist clothing, and of course, no chain to mangle your trousers.  For a 3-speed, the gear range is very good, and the wheel size means it’s good as a hybrid – I often ride it on rough country tracks and canal towpaths – cycle facilities in rural areas in the UK are often dirt and gravel – as well as on the roads.  Folding is easy.  Although it’s larger than some other folding bikes, it still easily fits into storage on board trains (and even some buses).

To be honest, most people don’t notice the shaft drive, as it’s so well built into the frame!  When pointed out, they tend to do a double take.  Most people are curious and impressed, with several keen to try it out, and like the idea of having something much simpler to maintain.  The only negative comments tend to come from fixed-gear purists and, well, there’s no pleasing someone like that.”

Pascal van den Ham gebruikt haar Share als cargobike

Hoe ik aan mijn Share kom? Dat gaat ver terug… Er was eens…een meisje uit Enschede. In 2008 ben ik Utrecht komen wonen en zocht ik een leuke stadsfiets. De felle kleurtjes van de Colorbikes en het goede verhaal, het fiets-voor-een-fiets principe, sprak mij erg aan. Na jaren trouwe dienst, ben ik een paar jaar geleden overgestapt op de opvolger van de Colorbike, de stevige moderne stadsfiets Share en daar heb ik nu veel plezier van.

Het is een heel stabiele fiets waar je veel spullen op kan vervoeren, heb ik nodig voor mijn bedrijfje. Een cargobike heet dat tegenwoordig, toch? En hij heeft een vlotte stadse uitstraling. En geen onderhoud!! Het enige wat ik doe is af en toe de banden bijpompen. En die cardanaandrijving, regelmatig hoor ik: Hé waar is de ketting?! En: Je ketting is er ieder geval niet af.

Maar vooral het ‘Share’ verhaal, voor elke hier in Nederland verkochte Share stelt beixo een fiets beschikbaar voor een schoolkind in een derdewereldland. Nicaragua, niet voor iedereen in deze wereld is een fiets kopen weggelegd en zijn werk of school soms heel ver lopen.

Ik ga nog wel eens een weekend weg, kamperen in de buurt en dan met al mijn spulletjes tent, slaapzak, matje, op de Share kan dat! Daarmee ben ik een keer voor een zwerver aangezien toen ik door een dure villawijk in Bilthoven reed…. Op m’n mooie fiets!

Theo Wennekes’ Gsusbike evolueerde met de tijd

Alweer zo’n 12 jaar geleden kocht ik de Gsusbike van Beixo, gewoon omdat het een leuk hebbedingetje was…

Inmiddels is de fiets mee geëvolueerd met de tijd. Eerst met spatborden, een verende zadelpen en een hoger stuur voor meer comfort.

Daarna de “onvermijdelijke” toevoeging van een elektrische motor. Zie de bijlage met foto’s van de huidige en hieronder de oorspronkelijke staat. En ja, hij fiets nog steeds prima!

Van harte gefeliciteerd met jullie 15 jarig bestaan!

Met vriendelijke groet,

Theo Wennekes

Herman Borcheld: laagste instap en de voeten op de grond

Herman Borcheld wilde graag een fiets met de laagste instap en zijn voeten op de vloer houden bij het stoplicht. “Het was of niet fietsen, of hierop fietsen.”

Herman Borcheld (geboren 1934) heeft zijn hele leven veel en graag gefietst. Als jongen fietste hij elke dag achttien kilometer van Borger naar school in Emmen en natuurlijk achttien kilometer terug. “De jonge Hennie Kuiper fietste vaak door ons dorp en daar gingen wij dan achteraan. Hij speelde met ons, liet ons komen en dan ging hij los.” Maar op een bepaalde leeftijd kon Borcheld zijn been niet meer goed over de stang krijgen. “Ik had een goeie Gazelle, maar het werd steeds lastiger. Op vakantie op de camping in Apeldoorn zijn we naar fietsen met een lage instap gaan kijken. En iemand zei tegen mij ‘waarom neem je geen brommer?’ Dat wilde ik niet: een brommer zit je op, daar fiets je niet op. De fiets met de laagste instap vond ik uiteindelijk bij mij om de hoek in De Bilt: de beixo Compact.”

Alle verbazing over dat het feit dat het een vouwfiets is, wuifde hij weg. “Het was of niet fietsen, of hierop fietsen en hij rijdt prima! Zeker in combinatie met een tourstuur en de pin-up zadelpen, waarmee het zadel iets naar achteren staat. Bij het stoplicht kan ik op mijn zadel blijven zitten, met beide voeten op de grond. De klem van het vouwpunt is voor mij aan de onderkant gemonteerd en nu is de instap 35 centimeter. Lager kan het niet volgens mij.”

Wij van beixo zien de heer Borcheld regelmatig bij de showroom voorbij razen. Hij heeft gelijk: hij rijdt prima!

Hieronder de fiets met de pin-up zadelpen, waardoor het zadel iets naar achteren zit.  

Karin Lambrechtse haalt op haar vouwfiets de boodschappen voor Team Jumbo-Visma

Performance chef & Sportdiëtist bij Team Jumbo-Visma.

Zocht een vouwfiets in de kleur van de fietsen van haar werkgever: de celeste blauwe Bianchi’s van Team Jumbo-Visma. Zo had ze haar eigen ‘mini-vouw-Bianchi’.Na aardig wat uurtjes Google-en kwam ik bij Pyōra/beixo terecht. Bleek de lichtblauwe die zo lijkt op het zeeblauwe celeste van de Bianchi racefietsen die Team Jumbo-Visma tot 2021 reed, net uitverkocht. Na contact met de showroom van beixo in De Bilt werd via een dealer in België deze alsnog geregeld, super service. De vouwfiets moest aan specifieke eisen voldoen! Zoals echt lichtgewicht, zeer compact, een stoer, strak en modern design zonder teveel tierelantijntjes, een belt-drive (geen ketting dat geeft zoveel smeer!) én hij moest enigszins betaalbaar zijn. Omdat ik als eerste op een Engelse site kwam leek het een buitenlands merk en dacht ik, verdorie, dat wordt lastig om deze te kopen, maar hij is zo tof!!! De stoere groenblauwe vouwfiets bleek echter gewoon in Nederland te worden gemaakt én verkocht. Yes!


Voor mijn werk als Performance Chef en Sportdiëtist voor een wielerteam (Team Jumbo-Visma) reis ik een groot deel van het jaar door Europa met mijn kook-/koelwagen. Heel af en toe komt het voor dat ik nét een paar essentiële producten blijk te missen. Onze renners eten op de gram nauwkeurig en teveel afwijken van je recept is niet fijn. Op dat moment is er geen collega en/of auto in de buurt. Iedereen zit in koers! Niet echt het moment om een collega te bellen en te vragen of ze even langs de supermarkt kunnen voor je. Wachten tot ze terugkomen is ook geen optie, want dat kan best lang duren en schopt het hele kookschema in de war en lopen naar een supermarkt duurt meestal te lang. Het liefst zou ik lekker Hollands “hup!” even op mijn fiets springen en naar de dichtstbijzijnde supermarkt sjezen. Een vouwfiets leek me dé ideale oplossing om vlot en onafhankelijk van anderen de benodigde items te kunnen halen zonder tijd te verliezen. De Pyōra past perfect tussen de bijrijdersstoel en het dashboard naast me in de wagen en dus is hij makkelijk mee te nemen zonder dat hij teveel ruimte inpikt. Het is ook heerlijk om op de Pyōra even te ontsnappen aan de drukte van de koers door tijdens de korte pauze momentjes (als die er zijn) een rondje te fietsen en te genieten van de omgeving waarin we zijn beland (i.p.v. de hele dag naast het hotel geparkeerd te staan). Hoe dan ook is het mijn koersmaatje en gaat hij altijd mee. Daarnaast is een vouwfiets natuurlijk ook fijn en handig als ik niet aan het werk ben, maar bijvoorbeeld in NL met het OV reis en naar een afspraak kan fietsen of naar mijn ouders die net buiten de grote stad wonen.


Ik kreeg veel reacties, meestal et een grote lach! “Huh? Heb jij nu een mini vouw-Bianchi???” Of “wat een toffe vouwfiets zeg!”. Ze waren heel nieuwsgierig en de fiets had heel wat bekijks. Het is een fietsje die opvalt. De kleur, het design en de drive-belt vinden de meeste mensen echt te gek. Een unieke vouwfiets zonder poes-pas. En de fiets hield zich goed tussen de professionele renners, zeker! We hebben vaak gelachen en grapjes gemaakt met de Pyōra. Sommige renners pikten hem zo mee en wilden daar wel even een berg- of sprint etappe op winnen. Haha! Het was leuk de fiets tussen de profs te zien!”

Debbie Tarenskeen stond met haar beixo in de krant

Ze blies de loftrompet over haar beixo Compact vouwfiets in een fietsspecial in De Gelderlander.

Eind 2009 stond Debbie Tarenskeen uit Arnhem met haar nieuwe beixo Compact in de krant. De Gelderlander maakte een special over, toen, bijzondere fietsen: een ligfiets, een bakfiets, een elektrische fiets en Debbie met haar vouwfiets zonder ketting. Die techniek trok de aandacht van collega’s en zelf was ze vooral gecharmeerd van het praktische voordeel: geen olievlekken op je kleding en weinig onderhoud. Ze was er lyrisch over.

Dat lyrische bleef. In 2020 ruilde Debbie haar gewone Compact in voor een Compact Electra. De fiets beviel duidelijk en elektrisch rijden nu ook.

“Ik fietste regelmatig en prettig, maar nooit heel ver. Nu ik elektrisch rijd, maak ik grote afstanden, ik rijd zo de Veluwe op, de natuur in, het gaat superlicht. Ik kom oorspronkelijk uit Den Haag en Arnhem heeft natuurlijk wel een paar heuvels. Mijn man moet altijd lachen als ik erover klaagde, dat ik ‘de bult op moet’, maar nu heb ik nergens meer last van.     

Mijn man heeft geen elektrische fiets, als ik normaal fiets op mijn nieuwe, is hij kapot als hij mij bij wil houden. Dus ik fiets nu heel langzaam als we samen fietsen, ik hou me in. Hij zal binnenkort ook wel een elektrische fiets gaan kopen en dan heb ik weer een probleem: hij heeft hele lange benen, dus dan gaat hij weer heel hard.”  

Overigens signaleerde De Gelderlander in diezelfde special heel scherp een nieuwe trend in fietsland: de opkomst van elektrische fietsen voor mensen van in de veertig, toen nog ‘fietsen voor luiwammesen’ genoemd.   

Op de foto: Debbie tijden een fietstocht naar Rheden. Hieronder het krantenartikel uit 2009.